vineri, 15 martie 2013

Farmacia Domnului: Lintea




Lintea este un aliment străvechi, foarte valoros, dar şi gustos. Atât de gustos, încât Isav, nepotul lui Avraam, şi-a vândut dreptul de întâi născut pentru o farfurie cu mâncare de linte, într-o cunoscută scenă biblică.
Motivele pentru care este bine să includem lintea în alimentaţia noastră sunt multiple: este una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat, bogată în fibre solubile şi insolubile; fibrele solubile scad nivelul de glucoză şi colesterol din sânge, iar cele insolubile ajută la prevenirea constipaţiei.
Este o sursă importantă de antioxidanţi, ceea ce o face un aliment valoros în prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare. Este bogată în fier şi proteine, mai bogată decât carnea, pe care o înlocuieşte cu succes (se pot prepara din ea pateuri, droburi, chiftele, „friptură”). De asemenea, este benefică în situaţii de efort fizic şi intelectual sau în stări de convalescenţă.
Cele mai cunoscute tipuri de linte la noi sunt cea roşie (folosită îndeosebi la supe-cremă, căci fierbe mai uşor) şi cea verde.



Pateu de linte roşie

1 cană linte roşie
2 morcovi mărişori
1 ceaşcă ulei
usturoi (după gust)
sare, piper
Pregătire: lintea se lasă la înmuiat în jur de 8 ore.
Preparare: se pune la fiert morcovul tăiat bucăţele şi se lasă până se înmoaie, apoi se adaugă şi lintea, care fierbe foarte repede. Se pot fierbe şi la aparatul pe aburi, în acest caz păstrându-şi şi mai bine gustul. Se lasă să se răcorească puţin, apoi se mixează cu gheara de pasat împreună cu uleiul (sau se dă prin sită şi apoi se freacă bine cu uleiul), usturoiul, sare şi piper după gust. 

Supă-cremă de linte roşie

Este foarte uşor de pregătit: se fierbe lintea împreună cu legumele preferate; spre final se poate adăuga, opţional, puţin chimen sau coriandru, dacă vă plac. După ce au fiert se adaugă ulei de măsline, sare, piper, usturoi (opţional) şi se pasează cu blenderul. Se serveşte cu crutoane.


Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 72, martie-aprilie 2013

Niciun comentariu: