vineri, 15 martie 2013

Banii, Biserica şi Statul



– între adevăr şi manipulare –

Atacurile lansate de asociaţiile umaniste împotriva Bisericii continuă. ASUR (Asociaţia Secular-Umanistă din România), conducătoarea acestei mişcări, a iniţiat o nouă campanie, de data aceasta referitoare la sprijinul financiar acordat de Statul român Bisericii Ortodoxe. Ca de obicei, arma principală este manipularea – prin date false, trunchierea adevărului, scoatere din context etc.

Teoria manipulării demonstrează clar: atacurile mediatice periodice împotriva unei persoane sfârşesc prin a-i strica acesteia imaginea. Nu contează dacă acuzaţiile sunt adevărate sau nu. ASUR cunoaşte bine această teorie şi periodic găseşte motive de atac. Subiectele, specifice luptei laicităţii împotriva  Bisericii, fac parte dintr-o metodologie pusă la punct, care se aplică prin:  contestarea însemnelor religioase din şcoli şi instituţii publice, atacarea manualelor de religie, care nu corespund filosofiei atacatorilor, cererea de eliminare a predării religiei în şcoală şi contestarea sprijinului financiar pe care Statul îl acordă Bisericii.

În ceea ce priveşte ultima problemă lansată, a sprijinului financiar acordat de stat, am avut parte de o serie întreagă de date false sau interpretate părtinitor, difuzate prin intermediul subiectiv al presei. De aceea vă punem în atenţie, împreună cu câteva detalii importante, cifre oficiale – furnizate de Ministerul de Finanţe şi de Patriarhia Română,.



Sprijinul financiar pentru salariile preoţilor
-         Suma primită de la Stat în 2012 pentru salarii a fost de 6.959.169 lei ; în acelaşi timp, contribuţiile plătite de Biserică pentru Stat a fost de 13.332.917, adică aproape dublu.
-         Cum se explică? Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din învăţământul preuniversitar), sunt plătite pentru fiecare preot de parohia în care slujeşte. În cazul preoţilor cu vechime mai mare, aceştia trebuie să meargă în ziua „ridicării” salariului cu bani de acasă, pentru că sprijinul de la Stat nu acoperă dările care trebuie întoarse către acesta.
De menţionat :
-         În numeroase comunităţi din ţară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei şi a migraţiei în străinătate, preoţii nu mai reuşesc să-şi completeze salariile din fonduri proprii.
-         Doar două treimi dintre salariaţii Patriarhiei primesc contribuţia de la Stat pentru salarii.
-         Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar Statul român şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult.

Sprijinul financiar al Bisericii pentru societate
-         În anul 2012, suma cuantificată destinată sprijinului social s-a ridicat la aproximativ 70 de milioane de lei, concretizată în ajutorarea a circa 900.000 de beneficiari ai serviciilor celor 679 instituţii sociale şi 767 de proiecte şi programe sociale. Aceste cifre se referă la filantropia făcută în mod organizat, în cadrul parohiilor. În realitate suma este mult  mai mare, pentru că milostenia nu poate fi contabilizată şi creştinii preferă ca aceasta să nu fie făcută publică.
-         În cadrului sectorului educaţional, lucrarea Bisericii este şi mai greu de cuantificat. Pentru a da nişte cifre referitoare la 2012:  3.355 de copii participanţi gratuit în tabere de creaţie, în cadrul proiectului „Alege şcoala!”;  28.000 de copii premiaţi; 800 de preoţi şi profesori de religie participanţi la stagii de formare.

O astfel de măsurare în cifre a lucrării pe care Biserica o face în cadrul societăţii nu este în spirit creştin, pentru că Hristos condamnă popularizarea binelui făcut: „Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta” (Matei 6,3). Am apelat la ea pentru a aduce date reale în faţa celor mai uşor manipulabili.

A consemnat Natalia Corlean


 Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 72, martie-aprilie 2013

Niciun comentariu: