duminică, 19 februarie 2012

Pateu de avocado

Avocado nu face parte din alimentaţia noastră tradiţională. Are însă câteva beneficii care ne pot determina să îl căutăm în supermarket, mai ales pe timpul iernii, când alimentaţia este mai săracă în vitamine:
•    reduce colesterolul, protejează vasele sangvine şi previne bolile cardiovasculare
•    este hepatoprotector, antiinflamator şi antioxidant
•    este bogat (printre multe altele) în vitamina B (cu efect tonic asupra sistemului nervos), vitamina A (stimulează acuitatea vizuală), vitamina C şi fier.
Important: pentru a beneficia de un gust bun, trebuie să avem mare grijă ca, atunci când îl consumăm, avocado să fie copt (asta înseamnă puţin moale, iar coaja să se desprindă uşor). Dacă îl cumpăraţi tare, puteţi să îl ţineţi în cămară, la întuneric, câteva zile.

Avocado poate fi preparat ca şi pateu în multe variante. Am ales însă una din cele mai simple, din următoarele ingrediente:
-    1 avocado
-    puţină ceapă
-    lămâie
-    1 linguriţă ulei de măsline
-    puţin muştar, sare, piper
Avocado se curăţă de coajă, se scoate sâmburele de la mijloc şi se pasează apoi cu gheara de la mixer. Se adaugă restul ingredientelor, se mai pasează puţin şi… e gata. Se consumă imediat, pentru că se oxidează repede. Puteţi să încercaţi şi diverse combinaţii, cu castravete sau roşii tăiate mărunt, de exemplu, sau ce vă dictează imaginaţia – sau proviziile din cămară.

Reţetă oferită de doamna preoteasă Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 61 - februarie 2012

Niciun comentariu: