luni, 15 noiembrie 2010

Farmacia Domnului: Dovleacul

Toamna este şi anotimpul dovleacului. Deşi, din păcate, este mai puţin consumat în zona noastră, a Făgăraşului, în comparaţie cu alte zone ale ţării, dovleacul este o comoară nutritivă.
Dulceag şi parfumat, miezul de dovleac conţine săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fier) şi vitamine (A, B1, B2, C). Cantitatea mare de sodiu îl face extrem de folositor pentru un ficat epuizat, însă persoanele care suferă de ulcer gastric trebuie să îl consume cu atenţie, din cauza compoziţiei alcaline care poate irita membrana unui stomac bolnav.
Dovleacul poate fi consumat copt sau fiert în plăcinte, supe; sau crud, în salate, sucuri. Este foarte nutritiv, răcoritor, sedativ. Fiind diuretic şi purgativ, ajută mult celor cu predispoziţie la constipaţie şi hemoroizi, dar şi celor care suferă de rinichi.


Mălăiaş cu dovleac
Ingrediente pentru o tavă mare:
  • - 3 kg dovleac
  • - 3 căni apă
  • - mălai
  • - 200 g zahăr (pentru cei care nu consumă zahăr: miere sau fructoză)
  • - 100 ml ulei
  • - scorţişoară

Dovleacul se curăţă de seminţe şi se coace în cuptor. Când se răceşte se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mare.
Apa se pune la fiert şi se face o mămăligă groasă, care se amestecă apoi cu dovleacul, uleiul, zahărul (mierea sau fructoza) şi scorţişoara. Se toarnă într-o tavă mare unsă cu ulei şi se dă la cuptor până face o crustă rumenită. Se taie rece şi se serveşte ca o plăcintă.

Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 46 – noiembrie 2010

Niciun comentariu: