miercuri, 16 septembrie 2009

Zile de hram la Mănăstirea Brâncoveanu


Adormirea Maicii Domnului, cea mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate Fecioarei Maria, fapt marcat şi de postul de două săptămâni care precede acest Praznic, este sărbătoarea la care în fiecare an mii de credincioşi se adună la poalele munţilor Făgăraş, la mănăstirea zidită de Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu, spre a aduce Maicii Domnului cuvenita cinstire şi spre a se bucura de slujbele şi rugăciunile săvârşite cu acest prilej.

În anul acesta sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a căzut într-o zi de sâmbătă, sărbătorirea acestui mare Praznic începând de vineri seara, cu săvârşirea Vecerniei cu Litie, urmată de slujba Utreniei cu Prohodul Maicii Domnului. În cadrul slujbei credincioşii adunaţi la mănăstire au putut participa la procesiunea de înconjurare a bisericii cu Epitaful care o înfăţişează pe Maica Domnului aşezată în sicriu, aşa cum se întâmplă în Vinerea Mare, la Prohodul Domnului.
A doua zi de dimineaţă, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu Streza, alături de Prea Sfinţitul Andrei Făgărăşeanul şi înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfinţirea Apei celei mici la fântâna din incinta mănăstirii, credincioşii primind binecuvântarea lui Dumnezeu prin intermediul apei sfinţite. Apoi soborul preoţilor şi al ierarhilor, împreună cu credincioşii, s-a îndreptat spre altarul de vară, unde s-a săvârşit Sfânta Liturghie.
Cântările Sfintei Liturghii au fost intonate într-un chip îngeresc de un grup de tineri de la Seminarul Teologic din Huşi, judeţul Vaslui. Cuvântul de învăţătură al părintelui Teofil din cadrul Sfintei Liturghii a fost unul plin de putere duhovnicească, părintele împărtăşind ascultătorilor din experienţa sa personală în ceea ce priveşte rostirea rugăciunii de toată vremea, cu care se mântuiesc călugării, dar care este recomandată oricui doreşte să ducă o viaţă curată şi plăcută lui Dumnezeu: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!” Astfel, părintele Teofil i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să rostească această rugăciune fără teamă, cât mai des şi cât mai intens.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu a rostit un cuvânt de învăţătură, vorbind despre bucuria şi folosul pe care îl avem noi, credincioşii, cei care o cinstim pe Fecioara Maria ca Maică a lui Dumnezeu. Sfânta Liturghie a fost urmată de Taina Sfântului Maslu.
Dar sărbătoarea de la Sâmbăta de Sus nu s-a încheiat odată cu ziua de 15 august, pentru că a doua zi, Duminică, au fost prăznuiţi ctitorii şi ocrotitorii acestei mănăstiri: Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi cu sfetnicul Ianache, care în acest an au fost proclamaţi ocrotitori ai Ţării Făgăraşului.
Cu bucurie în suflet şi sub ocrotirea milostivă a rugăciunilor Maicii Domnului, am lăsat această mănăstire întorcându-ne fiecare la ale noastre, cu dorinţa însă de a reveni cât mai curând, pentru a dobândi din nou binecuvântarea lui Dumnezeu şi a Maicii Sale, care se revarsă peste acest loc mirific de la poalele munţilor.
Pr. Ovidiu Bostan

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 32 - septembrie 2009

Niciun comentariu: