miercuri, 16 septembrie 2009

Hram şi stareţ nou la Mănăstirea Bucium

Mânăstirea Bucium a îmbrăcat pe 6 august straie de sărbătoare, având hramul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Rânduiala destinată praznicului împărătesc şi hramului a început de cu seară, cu slujba de priveghere alcătuită din Vecernia cu Litie, Utrenia şi continuând a doua zi cu Sfinţirea apei, Taina Sfântului Maslu şi Sfânta Liturghie. Toate rânduielile s-au desfăşurat sub coordonarea părintelui exarh Visarion Joantă, care în luna aprilie, în urma evenimentelor petrecute în acest aşezământ monahal, a fost numit temporar stareţ în locul fostului ieromonah Sava Lazea, caterisit şi exclus din monahism.
În cuvântul său, de la sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele Visarion a cerut iertare oamenilor pentru lucrurile negative care s-au întâmplat aici, adăugând însă că vrednicia unei parohii sau a unei mănăstiri nu este condiţionată de vrednicia slujitorului. De asemenea, a fost prezentat şi viitorul stareţ al mănăstirii. Este vorba despre ieromonahul Cleopa, venit de la Mănăstirea Pângăraţi, pe care părintele Visarion l-a prezentat ca fiind un om cu frică de Dumnezeu, cu conştiinţă şi responsabilitate duhovnicească, şi i-a urat bun venit. Noul stareţ aşteaptă deocamdată investitura de la ierarh, până atunci fiind preot slujitor al mănăstirii, împreună cu părintele Ieronim, venit de la mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus.
În soborul preoţilor slujitori au fost prezenţi, pe lângă preoţii parohi din Şercăiţa, Bucium, Şinca Nouă, Sebeş şi Vlădeni: părintele Hristofor Bucur – de la schitul din Poiana Braşov, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură despre praznicul Schimbării la Faţă, părintele Matei Bilauca – stareţul schitului care se ridică la Şinca Nouă, şi părintele Emilian – de la schitul Colţul Chiliilor.
Pr. Marius Corlean



Manastirea Bucium, jud. Brasov, hram 2009
Vezi mai multe video din Calatorii

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 32 - septembrie 2009

Niciun comentariu: