vineri, 7 august 2009

Înălţarea Crucii catedralei făgărăşene

Crucea este simbolul fundamental al locaşului de cult. De la punerea temeliei catedralei din Făgăraş şi până la aşezarea crucii de pe cupolă, ca semn al biruinţei, a fost un drum lung şi anevoios. Înălţarea crucii pe catedrala Ţării Făgăraşului a fost un moment pe care l-am aşteptat zi de zi, cu multă nădejde şi bucurie, pe parcursul anilor ridicării acestui impresionant locaş de cult pentru ortodoxia făgărăşeană. Atunci când crucea este înălţată, înseamnă că jumătate din lucrare este terminată.


DIMENSIUNI ŞI MATERIALE DE EXCEPŢIE. Crucea care veghează acum Făgăraşul este în formă de treflă, în stil ortodox bizantin, şi este constituită din două părţi: una vizibilă, cu o înălţime de 7,50 m, şi una care nu se vede din exterior pentru că rămâne sub acoperiş, cu o dimensiune de 1,50 m. Ea este montată pe o structură de rezistenţă solidă: un stâlp de fier beton, turnat, de 40/20 cm diametru şi un stâlp de fier beton pe exterior, de 70/50 cm. Este ancorată din patru părţi cu patru ancore, simbolizând cele patru puncte cardinale, întreg mapamondul pe care Hristos îl cheamă la mântuire prin jertfa Sa.
Materialul din care este construită crucea e ţeavă de inox îmbrăcată în tablă de inox titanizat, culoarea aurului, şi este fabricat în momentul de faţă doar în două locuri din lume. Conform cercetărilor savanţilor chimişti, aceasta are o durabilitatea calitativă sigură.
Braţul orizontal al crucii are dimensiunea de 4,70 m, lăţimea de 50 cm şi grosimea de 35 cm.
În centru, între braţe, crucea are un cerc ornamental cu săgeţi, ce simbolizează razele soarelui, căci Hristos Domnul este pentru noi „Răsăritul Cel de Sus”.
Crucea a fost făcută, cu materialul adus din străinătate, la Mapason Braşov. A costat 10 000 de euro, fiind donată de domnul Dorel Piticaş, patronul firmei Blach Dom. A fost transportată de la Braşov cu o platformă însoţită de un echipaj de poliţie, având nevoie de aprobări speciale pentru gabarit depăşit.

ZI DE ÎNĂLŢARE. Ziua cea mare a înălţării crucii pe catedrala Făgăraşului a fost vineri, 17 iulie, când Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, alături de Părintele Ilarion Urs, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu, şi un sobor de preoţi, a fost în mijlocul nostru pentru a o sfinţi. Au mai fost prezenţi atât donatorul Dorel Piticaş, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, în frunte cu domnul primar Sorin Mănduc.
Procedura înălţării a fost una destul de complicată, în acest sens fiind nevoie de o macara adusă special pentru acest lucru. Fiind o lucrare de biruinţă a credinţei noastre strămoşeşti, nu se putea să nu avem şi ispite. Din cauza unei pene de curent am fost nevoiţi chiar să o dăm jos o dată, apoi a intrat foarte greu în stâlpul de rezistenţă, însă până seara la Vecernie a fost înălţată şi ancorată.
Lucrarea însă nu se termină aici. Urmează încă 4 cruci pe turnurile mici, cu o dimensiune de 2,5 m (cam a treia parte din crucea mare) şi alte 8 cruci pe cupole (cu dimensiunea de 1 m), dar şi îmbrăcarea tuturor cupolelor în tablă de inox titanizat. Fiind o lucrare costisitoare, nădăjduim ca Dumnezeu să deschidă şi inima altor oameni darnici, pentru a vedea catedrala în toată strălucirea şi măreţia ei.
Pr. Protopop Ioan Ciocan

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 31 - august 2009

Niciun comentariu: