joi, 14 mai 2009

Împreună, de Înviere

Anul acesta, făgărăşenii au avut ocazia să participe la un eveniment deosebit. La sugestia Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, după slujba Vecerniei din ziua de Paşti, preoţii şi credincioşii de la bisericile din Făgăraş au mers în pelerinaj până la catedrala din centrul oraşului.

Reînvierea unei tradiţii vechi. A devenit o tradiţie în Biserica noastră ca la unele mari praznice să se facă astfel de procesiuni care întăresc comuniunea şi solidaritatea între oameni. Bunăoară în Făgăraş, de Bobotează, preoţii şi credincioşii de la toate bisericile din oraş merg în pelerinaj - cu prapori, preoţii îmbrăcaţi în veşminte şi cântând troparul Botezului - la lacul Cetăţii, unde se desfăşoară sfinţirea cea mare a apei. Foarte cunoscut a început să devină şi pelerinajul de Florii, care se desfăşoară mai ales în oraşele-reşedinţă de episcopii. Aceste procesiuni constituie o reînviere a unei tradiţii din secolele III-IV, prezentă la Ierusalim, Constantinopol şi în alte oraşe.

Făgărăşeni la Tesalonic. Asemenea pelerinaje se fac şi în alte ţări ortodoxe. În Vinerea Patimilor de anul acesta, un grup de profesori din oraşul nostru, aflaţi într-o excursie în Grecia, au fost martorii unui astfel de eveniment desfăşurat în Tesalonic. După slujba Prohodului, preoţi slujitori şi credincioşi de la catedrala “Sf. Dumitru”, purtând Sfântul Epitaf, frumos împodobit cu flori multicolore, dar având şi o Sfântă Cruce de dimensiuni mari însoţită de icoanele Maicii Domnului şi Sf. Ioan Evanghelistul, au pornit în pelerinaj prin oraş (foto). Oaspeţii români au remarcat prezenţa multor tineri în convoi, ordinea desăvârşită în coloană, intonarea unor cântări potrivite momentului şi prezenţa poliţiştilor, care supravegheau trecerea creştinilor în condiţii de trafic intens. La un moment dat coloana s-a întâlnit cu o alta coloană, pornită în aceleaşi condiţii de la altă biserică. Cele două mase de oameni s-au oprit, preoţii s-au îmbrăţişat, s-a citit o Sfântă Evanghelie şi apoi fiecare coloană şi-a urmat drumul său.



Comuniune de credinţă. La biserica ”Sf.Nicolae” (Brâncoveanu) din Făgăraş, vecernia din ziua de Paşti s-a săvârşit afară, la altarul nou construit în curtea bisericii. La sfârşitul slujbei, preoţii slujitori şi credincioşii prezenţi s-au îndreptat în coloană spre catedrala din centru. Din zeci de piepturi răsuna cu bucurie “Hristos a înviat din morţi…”. În faţa catedralei, s-au întâlnit cu preoţii şi credincioşii de la celelalte biserici. Preoţii, în sobor, au săvârşit o slujbă de mulţumire, iar părintele protopop Ioan Ciocan a ţinut o cuvântare la acest ceas de praznic. S-a intonat de mai multe ori imnul pascal, în acordurile căruia cei prezenţi au înconjurat catedrala, însufleţiţi de bucuria Învierii şi a comuniunii întru credinţă.
“Pelerinajul, spunea cu o anumită ocazie Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, ne eliberează de monotonie şi de izolare, întrucât dă naştere unui eveniment nou în cetate, un eveniment de bucurie şi sărbătoare. El constituie o comuniune în procesiune, o adunare în mişcare, simbol al Bisericii în misiune, care prin rugăciune şi prin cântare cheamă binecuvântarea lui Dumnezeu asupra oraşului întreg.”
Pr. Marcel Dobrea - biserica Sf. Nicolae, Făgăraş

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 28 - mai 2009

Niciun comentariu: