joi, 9 aprilie 2009

Activităţi cu copiii de Paşti

Astăzi sărbătorirea Paştilor se face aproape fără nici o legătură cu Învierea Domnului. Să nu uităm însă, ca şi creştini, ce sărbătorim, şi să le transmitem şi copiilor această bucurie. Iată câteva idei de activităţi:
- în Săptămâna Patimilor explicaţi-le copiilor, la nivelul înţelegerii lor, semnificaţia fiecărei zile şi, dacă nu sunt foarte mici, participaţi împreună la Deniile de seara, trăind împreună cu Domnul Hristos Patimile Lui.
- implicaţi copiii în activităţile specifice acestei perioade, cum este vopsirea ouălor roşii şi povestiţi-le legenda lor.
- nu investiţi prea mult timp în pregătirile materiale; după post veţi simţi oricum ca fiind extraordinar de gustoasă orice mâncare simplă de dulce, deci nu pierdeţi prea multă vreme în bucătărie şi ocupaţi-vă mai mult de cele sufleteşti.
- excludeţi din familie obiceiul „iepuraşului”, care are ca scop să ne distragă de la importanţa religioasă a acestor zile. Dacă vreţi să le cumpăraţi copiilor ceva, daţi curs unei vechi tradiţii care recomandă purtarea de haine noi în noaptea Învierii; acestea simbolizează viaţa nouă pe care o primim prin Înviere.
- participaţi cu toată familia la slujba de Înviere, durata depinzând de vârsta copiilor. Ideal este să vă împărtăşiţi cu toţii în noaptea de Înviere, pentru că ceea ce ne spune Sf. Ioan Gură de Aur în cuvântul citit în cadrul slujbei: “Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este din belşug, nimeni să nu iasă flămând” nu se referă la masa de Paşi, ci la Sf. Împărtăşanie.
- împodobiţi-vă casa, aşezaţi icoana Învierii la loc vizibil, cu candela aprinsă, şi „inundaţi” casa cu cât mai multe flori – minunate semne ale vieţii şi Învierii.
- studiaţi împreună cu copiii icoana Învierii, căutaţi în Biblia pentru copiii pasajele respective şi citiţi-le în fiecare seară, înainte de culcare.
- în timpul Săptămânii Luminate îmbrăcaţi copiii în haine luminoase, sărbătorind Învierea Domnului.
- cumpăraţi o lumânare albă pe care să o aprindeţi în fiecare seară la cină, timp de 40 de zile, cântând înainte de masă troparul Învierii: Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le.
- nu uitaţi că salutul "Hristos a înviat!" - "Adevărat a înviat!" este salutul creştin ortodox până la Înălţarea Domnului
Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 27 - aprilie 2009

Niciun comentariu: