marți, 13 ianuarie 2009

Tradiţie şi spiritualitate: Parada cetelor de sărbătoarea Sfântului Ioan

De ziua Sfântului Ioan Botezătorul, cetele din Ţara Făgăraşului s-au reunit pentru tradiţionala paradă care încheie sărbătorile de iarnă. Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Laurenţiu, mitropolitul Ardealului, tradiţia românească a încălzit încă o data inimile credincioşilor. Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie, la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“, unde a fost sărbătorit hramul.

Oaspeţi de seamă
La invitaţia părintelui protopop Ioan Ciocan, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Laurenţiu Streza a venit din nou în mijlocul credincioşilor făgărăşeni pentru oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti. L-au însoţit părintele profesor Mihai Iosu, vicarul Arhiepiscopiei Sibiului, şi părintele Ilarion Urs, stareţul mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbătă de Sus.
Alţi invitaţi de seamă au fost primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc, directorul Prefecturii Făgăraş, Lucian Gavrilă, deputatul Gheorghe Gabor, consilierul judeţean Radu Ispas, primari, consilieri locali din zonă şi alte oficialităţi ale judeţului.

Slujbă arhierească
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost armonios date de cele două coruri reunite ale bisericilor din Şinca Nouă şi Viştea de Jos, dirijate de profesorul Gheorghe Malene. Cu această ocazie, Înalt Prea Sfinţia Sa a hirotesit întru preoţi iconomi pe părintele Adrian Precup şi pe părintele Mihai Piticaş (cunoscut medic făgărăşean) pentru activitatea şi jertfelnicia lor ca preoţi misionari ai Protopopiatului Făgăraş. De asemenea părintele diacon Nicolae Lie, slujitor la catedrala ortodoxă Făgăraş şi profesor cu frumoase rezultate la seminarul Teologic din Făgăraş a fost înaintat în treapta de arhidiacon.
Cetele de feciori şi-au prezentat rând pe rând colindul specific de la balconul catedralei, după care Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit a rostit un înălţător cuvânt de învăţătura cu alese îndemnuri pastoral-misionare la păstrarea tradiţiilor autentice româneşti.

Parada cetelor
După oficierea Sfintei Liturghii, credincioşii alături de preoţi au ieşit în faţa catedralei. Cetele de feciori şi fete, îmbrăcaţi în costume româneşti specifice zonei din care veneau, au defilat pe strada Mihai Viteazu, între Casa Municipală de Cultură şi catedrală, în frunte cu primarii comunelor lor şi preoţii parohiilor din care fac parte. Au prezentat, pe rând, colinde sau jocuri specifice satelor lor. Tradiţia a prins viaţă dând prestanţă sărbătorii şi valorificând tezaurul colindelor româneşti din acest colţ de ţară. Încă o data inimile tinerilor băteau alături de cele de toate vârstele, regăsindu-se în trăirea colindului autentic românesc.

Valoarea tradiţiei
Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a felicitat organizatorii acestui eveniment şi a subliniat importanţa implicării preoţilor în păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, precum şi promovarea lor în rândul tinerilor.
La rândul său, primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc, a subliniat în cuvântul său valoarea autenticităţii româneşti. Această a treia ediţie s-a bucurat de premierea tuturor celor 34 de cete de feciori printr-o diplomă de participare. Au fost şi premii speciale: „Cea mai reprezentativă ceată de feciori”: ceata de feciori din Recea pentru prima ediţie, ceata de feciori din Şinca Veche pentru ediţia a doua, iar ceata de feciori din Părău pentru prestaţia la sărbătoarea de anul acesta.
Pr.Cătălin Teulea


Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 24, ianuarie 2009

Niciun comentariu: