joi, 18 septembrie 2008

10 lucruri de făcut cu copiii (V)

Serialul celor 10 lucruri de făcut cu copiii înaintea vârstei de 10 ani a ajuns la final. În speranţa că v-au fost de folos sau măcar v-au pus pe gânduri, vă dorim mult succes în aplicarea lor pentru că, nu uitaţi, copilul până în 10 ani are neapărată nevoie de interacţiunea cu un adult, de activităţi zilnice care să îi dezvolte mintea si sufletul.

10. Jocuri si explorare
Daţi-i copilului destul timp să exploreze şi să se joace. Nu cumpăraţi jucării - sunt scumpe şi de obicei sunt uitate când apar altele noi. Investiţi în lucruri reale, cum ar fi o maşină de cusut, mici unelte pentru a lucra în grădină sau pentru a construi, cuburi de lemn. Cumpăraţi jucării pentru a explora cu ele (binoclu, microscop, o trusă de chimie etc.) şi nu pentru a fi adorate. Învăţaţi copiii cum să le folosească în mod responsabil şi lăsaţi-le într-un loc accesibil.
Nu lăsaţi copiii la televizor sau la computer. Ei trebuie să se joace în lumea reală, manipulând obiecte şi folosindu-şi toate simţurile (pipăit, văz, auz, miros, gust) şi logica, dezvoltându-şi astfel inteligenţa.
Televizorul şi computerul pot fi unelte folositoare, în anumite circumstanţe, dar sub control, pentru că ele sunt ca focul: un servitor bun, dar un stăpân teribil. Sunt multe motive legitime pentru a ne îndoi de valoarea folosirii lor înainte de vârstă de 10 ani, în special în pregătirea academică clasică.
A consemnat Irina Constantinescu
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 20 - septembrie 2008

Niciun comentariu: