sâmbătă, 20 octombrie 2007

Aport cultural deosebit în Ţara Făgăraşului: Seminarul Teologic „Constantin Brâncoveanu”

O contribuţie deosebită pentru cultura din oraşul nostru o reprezintă Seminarul Teologic din Făgăraş, care an de an pregăteşte viitori preoţi şi profesori. Acesta a luat fiinţă în anul 1996, prin jertfa multor preoţi şi oameni de cultură din zonă. Astăzi instituţia este una dintre cele mai frumoase şcoli de acest gen din ţară, fiind înzestrată cu o frumoasă biserică, ce diferă ca arhitectură faţă de bisericile din zonă.


Un Seminar Teologic în Făgăraş
Văzând că tot mai mulţi tineri făgărăşeni îşi îndreaptă paşii spre facultăţile de teologie, la îndemnul unui grup de preoţi şi cu sprijinul directorului Liceului „Doamna Stanca”, părintele vicar din aceea vreme, Aurel Răduleţ, fiu al Ţării Făgăraşului, a făcut demersurile necesare pe lângă Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Antonie Plămădeală, care şi-a dat acordul. S-au obţinut aprobările necesare de la Ministerul Învăţământului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, şi, evident, de la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox funcţionează astfel pe lângă Colegiul Naţional „Doamna Stanca” din Făgăraş de la înfiinţarea sa în 1996, cu un rând de clase pentru fiecare an de studiu. Prima generaţie şi-a desfăşurat programul în subsolul liceului, unde este amenajată acum o capelă înzestrată cu pictură, ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Colegiul este astfel singura şcoală din Făgăraş dotată cu „laborator spiritual”.

Un nou sediu
Cea mai frumoasă perioadă pentru elevii Seminarului Teologic „Constantin Brâncoveanu“ au început în anul 2000, când imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 20 a fost trecut din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în cea a Arhiepiscopiei Sibiului, în scopul desfăşurării şcolii teologice. Astfel, aceasta dispune acum de şapte săli de clasă plus dependinţele necesare: o bibliotecă cu 5200 de volume de beletristică, cărţi de specialitate şi o serie de reviste teologice; o cancelarie şi birouri. Din 2006, la această formă de învăţământ au fost admise şi fete, ele putând opta în viitor pentru asistenţă socială, profesorat şi multe alte domenii.

Un nou „Laborator spiritual” pentru elevi
Imediat după ce Seminarul Teologic a fost mutat în noul imobil, am făcut demersurile necesare pe lângă Arhiepiscopia Sibiului pentru a obţine arhiereasca binecuvântare de construire a unei biserici în incinta Seminarului, cu scop liturgic şi de formare duhovnicească a elevilor seminarişti. După ce am obţinut şi avizele de construcţie, lucrările impunătoarei biserici de pe strada Nicolae Bălcescu au început pe data de 25 iunie 2003. Piatra de temelie a fost pusă în acelaşi an în 14 septembrie de către Prea Sfinţitul Visarion Răşinăreanul, din încredinţarea Î.P.S. Antonie Plămădeală. În vara şi iarna anului 2004 au fost finalizate zidurile şi tencuiala interioară. Biserica este unică în Făgăraş prin arhitectura inspirată din stilul moldovenesc, dezvoltat mai ales în timpul Sfântului Ştefan cel Mare, stil unic chiar şi în Europa, dovadă că poporul român are şi valori proprii.
Pentru finalizarea lucrărilor mai sunt acum de executat tencuiala exterioară, pardoseala, mobilierul şi pictura ce trebuie să transforme lăcaşul de cult în imaginea cerului pe pământ.
Această sfântă biserică s-a zidit prin jertfa multor credincioşi din parohiile Ţării Făgăraşului precum şi prin sprijinul unor sponsori, al Ministerului Culturii şi Cultelor, Consiliului Judeţean, Consiliului Local Făgăraş şi al Primăriei Municipiului Făgăraş. Făgăraşul şi-a adus mereu contribuţia la menţinerea credinţei strămoşeşti pe aceste meleaguri precum şi a limbii şi a culturii româneşti, ce va fi continuată şi de Seminarul Teologic, prin pregătirea şi formarea viitorilor slujitori ai sfintelor altare.
Pr. Prof. Vasile Stan

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 9 - octombrie 2007

Niciun comentariu: